Régészeti feltárás a Vezér úti tározó területén


A CIVAQUA-Tócó projekt keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízásából, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet koordinálása mellett, a Déri Múzeum munkatársai végzik Debrecenben a Vezér úti tározó területének teljes felületű feltárását. Egy 2000 m2-es terület kivételével, amelynek a feltárása rövidesen megkezdődhet, befejeződtek a munkálatok.

Aranyos Annamária, régész (Nemzeti Régészeti Intézet - Magyar Nemzeti Múzeum) tájékoztatása alapján: a feltárt 2,1 ha-os területen az őskortól a kora újkorig, több régészeti korszak emlékanyaga került napvilágra.

A feltárás legkorábbi leletei egy rézkori település objektumaiból kerültek elő, valamint két sírt is feltártak a régészek ebből az időszakból. A kora bronzkorból is kerültek elő leletek, egy gödörben három ép edényt találtak. A római császárkor szarmata időszakából néhány gödröt és egy árkot tártak fel. A lelőhelyen emellett egy több mint 200 méter hosszú köríves árokszakaszt is felleltek, amelyből őskori kerámiák mellett több helyen kora újkori leletek is előkerültek.További cikkek