A CIVAQUA-Tócó projekt műszaki kihívásai


Debrecen városa és a térségben élők folyamatosan figyelemmel kísérhetik a CIVAQUA-Tócó projekt, mint a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer átalakítása, kibővítése elnevezésű projekt építését. Folynak a földmunkák, a kommunikációért felelős cég weboldallal, szórólapokkal, animációs kisfilmekkel igyekszik tájékoztatni az érdeklődőket.

A projekt célja, hogy éltető vízhez juttassa a Tócó vízfolyás felső szakaszát, ehhez meg kell építeni egy csővezetékekből és tározókból álló rendszert, amely révén a víz a Keleti-főcsatornából a Tócóba ér, jelentős szintkülönbséget leküzdve. A szintkülönbség azt jelenti, hogy magasabb szintre kell felemelni a vizet, mint amilyen magas a Debreceni Református Nagytemplom tornya. De erről beszéljen Katona Imre, aki a kivitelező Aqua-Generál Kft. ügyvezetője.

A HTVR szivattyútelepről kiindulva a HII és HII-A vezetéken a kiegyenlítő, háromezer köbméteres tározóig eljutva ötvenhét méter szintemelkedésünk van, de nekünk száz méter emelési magasságra kellett terveznünk az iránytörések, a távolság és a csővezeték súrlódási vesztesége miatt. Egyméter átmérőjű, vízzel teli csővezetékről beszélünk, ami a tizenhárom kilométeres szakaszon tízezer tonnát jelent, 10 bar-on. A csővezetéket 16 bar-ra kell majd nyomáspróbáznunk szakaszonként és együttesen is. De ezt a tizenegyezer köbméter, tízezer tonna vizet száz méter magasra kell föltolni – tájékoztatott a műszaki paraméterekről az igazgató.

A tizenhárom kilométeres szakasz végén a háromezer köbméteres tározóhoz érkezünk, amely egy vasbeton, kör alapú műtárgy lesz, ami huszonöt méter átmérőjű, hat méter magas. Itt van háromezer köbméter vizünk, hogy gazdálkodjunk belőle és gyakorlatilag innen már ki tudjuk gravitálni a 600 mm átmérőjű HII-B- vezetéken keresztül a Tócó irányába, 1960 méter hosszon. A Tócót elérve itt egy nyolc és fél kilométeres szakaszon keresztül eljutunk a Vezér úti tározóig, amely másfél hektáros terület, a legmélyebb pontja kettő méter és 26 000 köbméter víz tárolására alkalmas – fejezte be Katona Imre a műszaki tájékoztatást.


A kisfilm megtekintése közben folyamatosan láthatjuk, követhetjük a projekt útját, ahogyan a kivitelező cég vezetője tájékoztat a beruházás folyamatairól. A projekt befejezése után a Vezér úti tározó jelentős csapadéktevékenységek esetén az érkező nagyobb vízhozamok visszatartására lesz alkalmas. Aszályos időszakban pedig tartalék vízbázist jelent, valamint szociális és jóléti célokat is szolgál majd. Ennek érdekében ezen a szakaszon megépül tizennégy duzzasztó műtárgy és négy fenéklépcső, amelyek segítségével állandó vízszinteket lehet tartani a mederben.További cikkek