A CIVAQUA program
vízgazdálkodási és természetvédelmi
célokat szolgál

KÖZLEMÉNY

Nem szerepel a CIVAQUA program céljai között ipari víz biztosítása Debrecen számára. A város ipari területén tervezett akkumulátorgyár építése körül kialakult vitában többször elhangzott az a minden alapot nélkülöző felvetés, hogy a több évtized után a megvalósítás útjára lépett CIVAQUA programmal a gyár vízigényeinek kiszolgálása a cél. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság együttműködésében megvalósuló projekt azonban kizárólag vízgazdálkodási és természetvédelmi, illetve utóbbihoz kapcsolódóan szociális és jóléti célokat szolgál.

Debrecen és környéke vízhiányának mérséklésére, illetve a vizek térségben tartására irányuló törekvések évtizedekre nyúlnak vissza. Ennek egyik legjelentősebb állomása a Keleti-főcsatorna megépítése volt (átadása: 1956. július 14.), amely a Tisza vizét, ha nem is Debrecenbe, de elérhető közelségbe (18-20 km) hozta. Ennek a távolságnak a leküzdésére indult el a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) kiépítése a ’70-es évek elején, de a beruházást gazdasági okok miatt a ’80-as években leállították. Az elmaradt műszaki beavatkozásokból fakadó hátrányokat célozza felszámolni a CIVAQUA program. Ez egy olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését. Ipari víz biztosítása nem célja a programnak.

A CIVAQUA első ütemének megvalósítása a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, 15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból zajlik jelenleg is. A „CIVAQUA-Tócó projekt, mint a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer átalakítása, kibővítése” című, KEHOP-1.3.0-15-2021-00027 azonosítószámú projekt keretében a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás új életre keltése történik meg.

A projekt keretében már épül az a csővezetékekből és tározókból álló rendszer, amely a Keleti-főcsatorna vizét a Tócó forrásvidékére vezeti. A beruházás végén ez a rendszer képes lesz másodperceként akár 280 liter vizet juttatni a Tócóba, így az utóbbi időben több alkalommal is kiszáradt vízfolyás állandó vízpótlása megoldott lesz. A debreceni Vezér út térségében már épülő huszonháromezer köbméteres tározó pedig azon túl, hogy tartalék vízbázist jelent, szociális, jóléti célokat is szolgál majd. A 2021 végén a tervezéssel megkezdődött kivitelezési munkálatok jó ütemben haladnak, jelenleg már 60 százalékos a készültség.

A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a Debreceni Önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói AQUA-GENERAL Kft. A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2023. november 30.

Ezzel párhuzamosan zajlik már a CIVAQUA program második ütemének előkészítése is. Ennek során egyebek mellett a Nagyerdő, valamint az Erdőspusztai-tározók vízpótlásának műszaki megvalósítási lehetőségeit készítik elő a szakemberek 2023. június 30-ig. Ezekre a tervekre alapozva lehet majd a CIVAQUA teljes megvalósításához szükséges forrásokra a pályázatokat benyújtani.

A CIVAQUA tehát olyan térségi fejlesztést jelent Debrecen számára, amelynek célja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítése, ipari víz biztosítása nem feladata.

További cikkek