Kezdődhet az üzempróba

Hamarosan befejeződnek a kivitelezési munkák

Minden munkaterületen a végéhez közelednek a kivitelezési munkák a CIVAQUA-Tócó projekt keretében. A kiépített rendszeren hamarosan elkezdődhet a kéthetes próbaüzem.

A CIVAQUA programot vízzel ellátó HTVR szivattyútelepen az új szivattyút és az azt működtető 1500 kW-os motort beüzemelték. Elkészült az új udvartéri vezeték is, amelyet csatlakoztattak a nyomóvezetékhez. Gépészeti szerelési munkák vannak még folyamatban a szivattyútelepen.

A Balmazújvárostól a Keleti-főcsatorna vizét a Tócó forrásvidékére vezető, összességében mintegy 15 km-es vezetékrendszer, valamint a működtetéséhez szükséges 20 db vasbetonakna elkészült.

Debrecen-Józsa fölött, Bodaszőlőnél, a térségi magas ponton megépült a háromezer köbméteres kiegyenlítő tározó. A vezetékrendszer nyomáspróbáját követően töltik fel vízzel a 25,6 méter átmérőjű, kör alapú vasbetonmedencét, amivel egyúttal megtörténik a víztartási próbája is. Ennek sikeres lezárását követően a kivitelezési munkák befejezéseként visszatöltik a földet a kiegyenlítő tározó köré.

A Vezér úti tározó déli töltése is elkészült, megépült a 26 ezer m3 víz fogadására alkalmas létesítmény beeresztő és a leeresztő műtárgya is. A tározónál jelenleg a humuszréteg terítését végzi a kivitelező.

A Tócó mentén a víz visszatartásához szükséges összesen 14 duzzasztóműtárgy és 4 fenéklépcső építése szintén befejeződött, a munkaterületek helyreállítása, tereprendezés zajlik.

A projekt előrehaladása összességében jelenleg 95 százalékos.

Az új rendszer üzempróbája előreláthatólag szeptember végén kezdődik és két hétig tart.
A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2023. november 30.
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, 15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból zajlik a CIVAQUA program első ütemének megvalósítása Debrecenben. A „CIVAQUA-Tócó projekt, mint a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer átalakítása, kibővítése” című, KEHOP-1.3.0-15-2021-00027 azonosítószámú projekt keretében a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás felső szakaszának revitalizációja, új életre keltése történik meg. A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a Debreceni Önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói AQUA-GENERAL Kft.További cikkek