A polgármester szerint jó ütemben halad
a Civaqua-Tócó projekt kivitelezése


A napokban megkezdődtek a műtárgyépítési munkák a debreceni Tócó vízfolyás mentén a „CIVAQUA-Tócó projekt, mint a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer átalakítása, kibővítése” című, KEHOP-1.3.0-15-2021-00027 azonosítószámú projekt keretében.

A Víz világnapja alkalmából az egyik új műtárgy építési munkálatait a helyszínen tekintették meg a cívisváros vezetői, Papp László polgármester és Balázs Ákos alpolgármester március 22-én. A helyszínen Nádasi György, a TIVIZIG vízrendezési és öntözési osztályának vezetője mutatta be a munkálatokat.

Papp László polgármester a sajtó képviselőinek elmondta: az egy évvel ezelőtt megkezdődött kivitelezési munkák jó ütemben haladnak, ahogy fogalmazott: „800 méterre és 8 hónapra vagyunk a CIVAQUA első ütemének befejezésétől.”

A HTVR szivattyúteleptől a Keleti-főcsatorna vizét a Tócó forrásvidékére vezető, összességében mintegy 15 km-es vezetékrendszerből ugyanis mindössze 800 méternyit nem fektetett még le a kivitelező. A Debrecen-Józsa fölött, a térségi magas ponton megépülő háromezer köbméteres kiegyenlítő tározó kivitelezési munkálatai áprilisban kezdődhetnek meg. A Vezér úti tározó területén egy helyen még régészeti feltárások zajlanak, ezt követően lehet befejezni a munkálatokat, amely keretében a tározó be- és a leeresztő műtárgyait is megépítik.

A Tócó mentén a víz visszatartásához szükséges 14 duzzasztóműtárgy és négy fenéklépcső építése a napokban kezdődött meg. Jelenleg két helyszínen folynak a munkálatok Debrecen-Józsa térségében.

A projekt előrehaladása összességében 73 százalékos. A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2023. november 30.

Balázs Ákos alpolgármester a rendezvényen kiemelte: Debrecenben a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik legfontosabb eleme a CIVAQUA-program megvalósulása.

Mint elhangzott, az első ütem részeként egy olyan zöldfolyosó alakul ki a Tócó felső szakasza mentén, ami lehetővé teszi a patak környezetében lévő területek vízháztartásának javulását, ami által a levegő minősége is javul. A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a Debreceni Önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói AQUA-GENERAL Kft.

GalériaTovábbi cikkek