Helyszíni bejárás a HTVR szivattyútelepen


Sajtónyilvános rendezvényt tartottak 2023. április 27-én, ahol a „CIVAQUA-Tócó projekt, mint a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer átalakítása, kibővítése” című projekt előrehaladását, jelenlegi munkálatait mutatták be a jelenlévőknek. A helyszín a CIVAQUA programot vízzel ellátó HTVR-szivattyútelep volt.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, külön üdvözölve és köszönetet mondva az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságnak, illetve a kivitelezőknek a munkájukért.

– Elmondtuk már többször, hogy mekkora jelentősége van a CIVAQUA-Tócó projektnek, ismerjük az előzményeket, a közel öt évtizede asztalfiókban tartott terveket, de most a megvalósítás fázisába lépett a program, és ami külön öröm számunkra, hogy az első ütem megvalósítása mellett zajlik a második ütem tervezése. Nagyon komoly szándék mutatkozik abban a tekintetben, hogy nem zárul le az első ütemmel a projekt, hiszen ökológiai szempontból fontos lépések következnek a második ütemben – hangsúlyozta a városvezető.

A polgármester kiemelte, hogy itt, a helyszínen, nem csak az első ütemhez, hanem a második ütemhez is kiépítik a különféle vezetékek. A műtárgyat ugyanis úgy alakították ki, hogy megbontás nélkül tudja majd segíteni a második ütem megvalósítását.

Elmondta, hogy a 15 kilométeres vezeték lefektetéséből már csak 600 méter hiányzik, illetve fontos munka lesz a magaslati ponton lévő víztározó kialakítása, ennek munkálatai a következő időszakban valósulnak meg, a Vezér úti tározó építési munkái pedig májusban folytatódhatnak.

Összességében komoly előrehaladásról tudunk beszámolni, és bízom benne, hogy év végén üzembe is helyezzük az első ütemet

zárta beszédét Papp László

A polgármester köszöntője és beszámolója után Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere vette át a szót. Elmondta, öröm, hogy itt lehet, majd felhívta a figyelmet arra, hogy Debrecen az elmúlt években új környezetpolitikát hirdetett, melynek két fontos jellemzőjére hívta fel a figyelmet. – Zöld megoldásokat szeretnének alkalmazni az élet minden területén, ennek megvalósítására konkrét programokat is hirdetünk. A CIVAQUA-Tócó projekt ezen programok zászlós hajója – emelte ki az alpolgármester.

Beszélt egy környezeti monitoring rendszer bevezetéséről, a környezeti pozitív vagy negatív hatások hogyan jelennek meg a várost érintően, és ebbe programba a város polgárait is bevonnák. Szólt a véderdők egészségügyi fontosságáról, megemlítette, hogy a projekt során a későbbiekben lehetővé teszik Józsa városrészben egy nagyobb vízfelület létrehozását, amellyel táplálni tudják ezeket az erdőségeket.

Nádasi György, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője a rendezvényen a HTVR szivattyútelepen megvalósuló fejlesztésekről beszélt. A csaknem 50 éve átadott létesítményt egy új szivattyú beépítésével, valamint az ehhez kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával fejlesztik. A munkálatok mind az udvartéren mind a gépteremben folyamatban vannak. A régi szivattyút már elbontották. Jelenleg az új szivattyú és az azt működtető 1500 kW-os motor elhelyezéséhez készítik a vasbeton alapot. A szivattyú beépítését követően a kivitelező elkészíti a szívó- és a nyomóoldali szerelvénysort is. Ezzel párhuzamosan felújítják a szivattyúálláshoz tartozó villamos energia hálózatot. Erre a jelentős teljesítménynövekedés miatt van szükség. A beruházás legnagyobb kihívása ugyanis az, hogy a Keleti-főcsatorna és a Bodaszőlő térségben megépülő kiegyenlítő tározó közötti szintkülönbség 63 méter. Vagyis az új szivattyúnak magasabb szintre kell felemelni a vizet a 13 kilométeres szakaszon, mint amilyen magas a debreceni Református Nagytemplom tornya. a jelenlévőknek szakmai bemutatót tartott a szivattyútelepen.

A TIVIZIG osztályvezetője ezt követően körbevezette a résztvevőket a szivattyútelepen.

Az európai uniós és magyar állami támogatásból, összesen több mint 15,7 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés fő célja a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás felső szakaszának revitalizációja.


Sajtóközlemény letöltése   Galéria

További cikkek